Blogg

Tre långa veckor

För tre veckor fick jag ont i magen. Jag behövde gå ut väldigt många gånger både på dagen och natten. Efter två dagar var jag tvungen att följa med mina människor till hemska huset. Det huset där det finns människor som jag inte tycker speciellt mycket om. En som klämde mig på magen och lyssnade på hjärtat och hade sig. Nästa gång dörren öppnades var det två människor som kom in. Dom skulle ta blodprov på mig. Inte nog med att en av dom stack mig i benet, den andra tog fram flera rör som skulle fyllas med blod. Mitt blod! Sen bar det av till nästa rum. Nu fick jag ligga på ett bord med en surrande sak ovanför mig. Mina människor hjälpte till att hålla i mig. Ingen sympati där inte. Som avslutning på detta otäcka besök bestämde hon som jag träffade först att jag behövde vätska. Tro inte att jag fick vatten att dricka. Nä, in kom två sköterskor med nya nålar och en påse med nåt som rann. Jag blev stucken flera gånger i nacken och det blev stora bubblor i skinnet. Innan vi lämnade hemska huset hämtade matte en påse som luktade mat. När vi äntligen var hemma fick jag jättelite mat från den nya påsen. Under tre veckor skulle jag bara få äta små portioner uppdelat på flera gånger per dag.

Dags för återbesök. Mina människor berättade för henne som klämde mig på magen att jag hade mått ganska bra den sista tiden. De beskrev hur mitt bajs sett ut sista dagarna. Vilket samtalsämne! Denna gång ville dom också ha blod fast inte lika mycket som sist. Sen fick vi åka hem, även denna gång tillsammans med en påse hundmat. Senare på dagen ringde veterinären och berättade att proverna var mycket bättre. Framförallt var njurvärdet en bit under gränsen så nu verkar mina människor vara riktigt glada igen. Själv ska jag så sakta börja äta min vanliga mat igen.

IMG_5020

Eftersom det snart är vinter så har jag planerat att vägra promenader. Ska bara gå ut när jag är nödig och sen fort in igen. Har fått en stor mjuk filt som är lätt att krypa under. Då är livet skönt.

Puss och kram från Bagheera

 


Sista tävlingen för 2017

Igår var det dags för Dirhams sista start för i år. Den här gången hamnade han på delad sistaplats. Han kämpar alltid och ger allt men den här gången var inte hundradelarna på hans sida. Skillnaden var bara 59 hundradelar mellan bästa och sämsta tid i loppet. Marginalerna är inte stora.

Tack till alla er som tränat, motionerat och tagit hand om sina fyrbenta vänner med sikte på en trevlig säsong med jämna lopp. Väl mött 2018!


Lördag och tävlingsdags igen!

Dirham skulle springa kortlopp på Åkers. Helan ”fanklubben” Cooper, Zorro, husse och Anders följde med. Här hemma gjorde vi inte mycket nytta utan njöt av det fina vädret. Bagheera, ville som vanligt inte vara ute, valda att gå ut och kissa och sedan snabbt tillbaka in till favoritfåtöljen. Cleo tyckte också att soffan var betydlig gosigare än att vara ute och ränna

Valltjejerna rusade runt på baksidan en lång stund och när dom var nöjda med backträning så var det lagom att avsluta aktiviteterna utomhus.

Dirham fick vänta ända till lopp 12 innan det dags för start. Loppet var klart efter drygt 21 sekunder och den här gången fick Dirham stå högst upp på prispallen. Fliken resultat rundbana är uppdaterad.

Dirham 171014

Foto från Karin Bergmans inlägg på facebook

 


Hormoner?

Här är det rörigt! I går åkte Cooper, Dirham och Zorro med husse. Dom var borta så länge så jag trodde ett tag att dom hade flyttat. Det var tävlingar i Örebro. Eftersom det är ”våran” klubb så måste människorna hjälpa till. Både för och efter. Eller, dom ska göra det men det är tydligen många som åker hem så det blir några få kvar som ska göra allt. ”Det är som vanligt” sa tvåbeningen som var hemma med en suck. Nåväl till slut kom dom och då blev det riktig cirkus. Fyrbeningarna som äntligen var hemma började uppvakta mig. Visst tycker jag mer om dom än vanligt men tre som bökar och sniffar blir lite för mycket. Jag satte mig under bordet men det hjälpte ju inte. Java är på 13 dagen så jag låser in henne i buren så länge hojtade matte. Tror ni det hjälpte? Icke! Tre galningar som försöker ta sig in i en bur bara för att få vara med mig. Förstår mig inte på pojkar även om jag just nu tycker lite mera om dom än vanligt. Heart 2

När människorna hade ätit en sen middag gick vi till TV:n. Glor på dumburken gör vi nästan varje kväll och då sitter jag tillsammans med matte i en fåtölj. Likadant igår kväll med den skillnaden att det stod/satt/låg tre stirrande whippar framför fotpallen. Som sagt jag förstår mig inte på pojkar.

Kramar från Java

Dirham hade inte riktigt orken för medel idag så han hamnade sist i ett jämt lopp. Fliken resultat rundbana är uppdaterad.

 


Jäkla hund!

Jörgen gav sig iväg till Åkers för tävlingar. Jag var hemma med resten av gänget och det var dags att göra det sista i trädgården innan vintern. Hundar med mycket päls tycker livet är skönt på hösten. Hundar med lite päls tycker inte om att vara ute och filosofera när det är mindre än 20 grader varmt. Därför ville Bagheera och Cleo går in i stugvärmen. Bagheera la sig i en fåtölj och drog en filt över sig. Cleo la sig i sängen i hundrummet och verkade nöjd med att få sova ifred.

Efter en dryg timme var jag klar med mitt arbete i trädgården och vi gick in. Det var lite rörigt på bänken men trodde att Oscar katt hade härjat runt lite. Vi gick in i köket och där hittade jag ett plastkort på golvet. Hur i hela friden har ICA kundkort hamnat här? Jag hade ju lagt plånboken på byrån i hallen. Fortsatte in i rummet där Cleo hade sovit sist jag såg henne. Hon sov inte utan ägnade sig åt mord på mattes plånbok! Sängen var full med plastkort. Dessutom sedlar, mynt och kvitton. Av plånboken fanns bara några små delar kvar. Gammalt skinn är tydligen väldigt smaskigt att tugga i sig. Efter mycket letande lyckades vi hitta alla plastkort och alla verkade ha klarat attacken.

Rapport från en gnällig matte

Dirham sprang mot k09 och k10 hundar och hamnade sist i sitt lopp. Fliken rundbana är uppdaterad.

 


Utan mig!!!

I går åkte husse iväg på förmiddagen. Han tog med sig Dirham, Cooper och Cleo. Men vänta nu jag brukar ju alltid få åka med! Jag och de andra som fick vara hemma fick följa med matte in i sovrummet för hon skulle läsa tidningen i lugn och ro. Jag var förvirrad för jag ska ju alltid med när husse åker. Jag satte igång en riktig serenad. När jag hade låtit i 45 minuter sa hon människan att så här kan vi inte ha det. Hon hade sagt åt mig flera gånger att vara tyst men icke. Här ska höras att jag var missnöjd.

En tråkig dag fortsatte ute i trädgården och en liiiten promenad tillsammans med Java. Alltså helt meningslöst i min värld. När dom äntligen kom hem så hörde jag hur husse berömde Dirham för ett bra lopp. Allihop hade varit vid någon springbana utan mig. Till och med min kompis Anders var med. Undrar vad han tyckte om att jag blev frånåkt. Hon människan här hemma sa att jag fick vara hemma för att det skulle vara så tråkigt för mig att vara i bilen nästan hela dagen. Jaha, vad kallar ni det här att var hemma då? En helt värdelös dag.

Missnöjde kramar från Zorro

Resultatsidan rundbana är uppdaterad

 


Muuuuu

Nu ska jag berätta om det jag var med om i lördags. Som vanligt var det bara jag som fick följa med matte. Efter en kort stund kom vi in på en stor gårdsplan med maskiner och massa andra konstiga saker. Vad ska hända nu??? Vi fortsatte ut på en äng och parkerade bilen. Det fanns redan några människor och hundar på plats. Det kom flera och flera både två och fyrbenta. En del hundar sniffade på mig. Läbbigt. Någon människa föreslog att vi skulle leka! Helt plötsligt var det hundar överallt. Alla såg ungefär likadana ut. Dvs det var västgötaspetsträff! Jag var lite rädd först men det var faktiskt skojigt. Pojkarna var lite jobbiga men det var flera som tyckte om mig. En av dom puttade mig på ryggen men det fick han inte för sin människa. Nåväl, leken avbröts och våra människor lyssnade på en man som jag inte känner.

Vi med fyra ben skulle tydligen utsättas för en test. Nu började det bli obehagligt. Många  hundar fick stanna kvar i bilarna medan alla tvåbeningarna och två hundar försvann. Allt eftersom tiden gick hämtades flera hundar. Sen kom husse utan hund och då förstod jag att nu blir det allvar av.

Varför ar det kort på konstiga djur? De kallas för kvigor. Jaha och……….?

          IMG_5015 IMG_5017

Det visade sig att det var dags för anlagstest för vallning! Då ska vi hundar flytta på några kvigor som inte vet riktigt vad dom vill och när. Jag fick titta på när en hund försökte. Det gick så där för henne. Så var det min tur. Matte var orolig eftersom hon vet att jag är lite ängslig av mig. Det behövde hon inte vara. Nu jäklar ska ni få se hur det ska gå till! Första fick jag vara kopplad när vi gick efter kvigorna. Sen släpptes jag. Den främmande mannen hade protokoll och skrev tydligen en del under min framfart. Ser ni den bruna och vita kvigan? Hon var lite grinig. Svartvita trion var lite mer försiktiga. Jag fick alla fyra att flytta sig i hagen som var ganska stor. Griniga tjejen stannade ett par gånger och glodde argt på mig men jag körde på så hon gav sig. Just då började det regna eller det började ösa ner samtidigt som mannen med protokollet upptäckte att en stolpe hade rasat i ett hörn av hagen. Då fick inte jag driva kvigorna längre utan akut lagning av staket startade. Det här med kvigor var en rolig övning. Mina människor berömde mig jättemycket. Vet ni vad som var bäst på hela dagen? Jag hann äta kobajs flera gånger!

IMG_5016

Det är inte jag på det här kortet men bara för att ni ska se hur det kan gå till.

Puss och kram från Java!!!


Min nya träning

I onsdags sprang jag som vanligt i Örebro men ändå inte som vanligt. Helt plötsligt dök det upp en till hund intill mig!!! Jag fick inte springa för mig själv utan nu ska det börja ett nytt kapitel i mitt liv. Jag ska bli springhund på riktigt. Ja ni läste rätt. Mina människor menar att det jag gjort hittills inte är på riktigt. Grrrrr först blev jag lite sur. Men varför fundera över det när det är så roligt att springa. Vi sprang tillsammans hela tiden. Hoppas vi får vara tillsammans nästa träning också. Har hört av mina kompisar hemma att det kan bli jättemånga som kutar tillsammans. Det ser jag fram emot.

När träningen var klar hände nåt annat kul. Vi träffade två whippar från Finland. Den ena var min halvbror Jamo (Eddy Hawk) och den andra heter Gemo. Egentligen heter hon Berenike och hennes mormor är min mormorsmor. Krångligt eller hur men vem bryr sig egentligen? Både två var mysiga och snälla och det var kul att träffa dom och deras människor.

Släktträff 1

Zorro, Gemo och Jamo 2017-08-30

Många kramar från Zorro

 


Hundhelg

 

Dirr åker 1

MB Davy Jones i gult täcke och Dirham i vitt täcke. 

Dirr åker 2

 Hur det gick? Det ser du under fliken resultat tundbana.

Fotograf Christer Magnusson

Lördag var det springning i Åkers. Bara Dirham skulle springa men han hade en stor uppvaktning med sig. Husse, Anders, Cooper och Zorro följde med. Matte och vi som var hemma var ute i trädgården för att den konstiga mojängen som tuggar pinnar skulle få jobba. Vi fyrbenta hjälpte till att dra omkring pinnar och skräp så trädgården såg så fin ut. Tyckte vi. Tyckte inte matte. Hon krattade och muttrade men vi fyrbenta hade i alla fall roligt. Dirham gjorde ett fint lopp och kom trea. Resultatfliken rundbana är uppdaterad.

Söndag var inte alls lika kul. Väckning klockan 05:00 och avresa klockan 06:00! Sånt här kan inte vara tillåtet. Jag är bara junior och jag har hört att ungdomar sover länge för att det hör till när man är i min ålder. Efter en lång stund saktade matte in och parkerade på en stor plan. Bilar, människor och massor med hundar överallt. Det var en sån dag. Pust. Ett ställe där matte försöker springa samtidigt som hon pratar snällt till mig. Talar om att jag är fin och duktig. Strunt! Alltihop avslutas med att jag ska stå på ett bord och låta en helt okänd människa peta och klämma på mig. Jag vill inte!!! Den här var faktiskt en främmande tvåbening helt i min smak. Han hade synpunkter på mitt utseende och beteende. Matte började äntligen fatta att det här inte är något för mig. Jag fick inte högsta betyg den här gången. Och när matte ringde hem hörde jag att hon sa till husse att jag ska få vila från dessa konstiga övningar. I alla fall över vintern. Resultatfliken utställning är uppdaterad.

Trötta kramar från Java

 

 


Så var det dags igen ……

I onsdags lastades jag i bilen. Ensam med matte. Vi åkte till radhuset. Nelly och hennes människa kom ut till parkering. Hon voffade och jag voffade tillbaka. Sen gick vi en sväng i området. Nelly med sin människa gick först och sen kom jag och min människa. Ganska bra det där att gå efter varandra för jag smög riktigt nära Nelly flera gånger. Sniffade både på hennes svans och bakben men var hela tiden beredd att hoppa åt sidan. När människorna fikade så fick vi jättegoda tuggisar. Nelly har kuliga leksaker. krokodil  En lång grå mojäng som låter om man sätter sig på den eller biter i den. Lite läskigt men roligt också. En stor rosa boll med öron och fötter.   gris - Kopia

Dom tog jag med mig in under bordet.  Sen fanns det en hel massa andra saker men dom låg för nära Nelly så dom vågade jag inte ta. 

 

I går tog husse med sig Dir, Cooper och Zorro och gav sig iväg på förmiddagen. 

Tävlingsdags igen.

Dom var borta nästan hela dagen och matte arbetade som en galning med att skura och feja. Så ambitiös brukar hon inte vara så det var tydligt att hon var nervös. Dirham var anmäld till öppet lopp. Det betyder ungefär att många som springer jättejättefort och även dom som” bara” springer fort får starta i samma lopp. Dir, som springer fort, kom fyra. Låter ju bra ända tills jag berättar att det var bara fyra startande. Placering är inte det viktigast tycker husse. Han babblar nåt om att träningen som han kört med Dir har haft önskat resultat. Tycker att det låter konstigt för ”alla” vill ju vinna. Sidan resultat rundbana är uppdaterad.

Kom just på att min matte blir väldigt glad när jag får en bra kritik utan att för den skull vinna. Är det något fel på våra människor?

Kramar från Java

 

 


Facebookhälsning till familjen Waterram

Lämnade en facebookhälsning till Zorros uppfödare i Holland

Här är några kort från den senaste träningen. Zorro är väldigt intresserrad och springer bra. Han ska snart springa tillsammans med en annan hund.

Många hälsningar från Zorro med familj i Västerås, Sverige

IMG_4998

 

 

 

  Träning på Bistabanan i Örebro 2017-08-02

 IMG_5000IMG_5001


Vilken vecka!

Den här veckan har matte börjat sin semester. Som tur är vill hon läsa tidningen i sängen och då får vi vara med. Då är det är riktigt mysigt!

IMG_4452   IMG_4450

Onsdag hände nästa knasighet. Matte och jag åkte in till stan. Det brukar alltid vara nåt underligt på gång när bara jag får följa med. Mycket riktigt. Matte parkerade och sen gick vi till en ytterdörr i radhuslängan. Kom in! hördes det inifrån så matte öppnade dörren. Då hände det! En jättestor fyrbening kom rusande. Då blev jag rädd. Stora hårbollen skällde med basröst och det gjorde ju inte saken bättre. Båda våra människor försökte lura mig att ”stora vrålet” var båda snäll och trevlig. Försök lura nån annan än mig. Efter en lång stund fick vi tuggben som vara äckliga. Till slut fick vi hemgjort levergodis så det hela blev ganska bra till slut. Jag var jättetrött när vi äntligen kom hem.

På lördag var det dags igen. Jättetidig morgon. In i bilen. Åkte ganska långt. När vi kom fram såg jag vad som skulle hända.  Det är sån där konstig historia där hund och människa ska springa omkring i en ring (som är fyrkantig!). Efter det ska jag stå på ett bord och bli klämd och tittas på av en helt okänd människa. Ovärdigt tycker jag. Den här gången räckte det inte att vara i ringen en gång. Jag var tydligen så vacker (vet jag väll) så jag skulle tittas på en gång till. Sen fick vi äntligen gå därifrån och faktiskt verkade matte jätteglad även fast vi inte fick vara kvar. Jag var jättetrött när vi äntligen kom hem. Hur det gick kan ni läsa under fliken resultat utställning.

Varm sommarkram från Java

 


Ett evigt åkande

Nu har det varit några intensiva dagar för pojkarna. Söndag och onsdag var det tävlingar i Borås och det var ganska tröttsamt för både två-och fyrbenta för det blev två långa dagar (resultat rundbana är uppdaterad). Vi som var hemma ägnade oss åt trädgårdsarbete. Det enda som blir lite jobbigt är att hundar och människor ofta har helt olika uppfattning om vad som är rätt. Matte samlar grenar i en hög. Fyrfotingarna tar det som en utmaning att sprida allt på så stort område som möjligt. Matte rensar i rabatterna medan fyrfotingarna gör en jätterolig lek av att göra hål lite hur som helst. 

20170706_162532       20170706_162415

Hälsningar från matte

 

 


Äntligen!

I onsdags var det träning för hundarna. Zorro startade utanför buren och sprang för första gången ett helt varv efter trasmaskin. Han är väldigt traständ och Jörgen var mycket nöjd. Träningen har gett resultat och fortsättning följer.

 


Den morrar!

Hej allihop!

Jag fyller ett år. Vet inte riktigt vad det innebär men alla verkar så glada så det är nog en bra sak. Den månaden som vi fyller ett år får vi träna på riktigt. I vanliga fall har jag jagat en trasa på rundbanan (människorna kallar den för släphare) men nu hände det grejjer! Det kom en morrande sak med en trasa som försökte komma förbi. Det lät lite otäckt men jag var ju tvungen att fånga trasan. Ni kommer att få flera rapporter från min nya träning.

Kram från Zorro


Vi har mycket att göra

Hjälp vad det är rörigt här hemma. Det är fiender överallt. I flera dagar har det kommit en bil tidigt på morgnarna. Tre män har farit runt vårt hus med tvättmedel och borstar. Det var inte nog med det. Sen har dom fortsatt med färgpytsar. Huset ska bli gult igen. Ingen har tänkt på oss fyrbenta! Hela dagarna går åt att bevaka dessa främlingar. Tror ni att våra människor hjälpte till? Icke. Det underlättar inte vårt arbete precis.

I lördags var Dirham, Cooper och husse borta nästan hela dagen. Det gjorde inte vårt jobb lättare. När matte är själv så kräver det ytterligare engagemang från oss eftersom hon inte klarar sig själv. Hon tror det men vi vet att vi får mycket mer att göra när husse inte är hemma. 

Resultat rundbana är uppdaterad från tävlilngar på Åkers 170603.

Hälsningar från ett trött gäng i Orresta

 

 


Trädgårdsbestyr

Hon våran människa är lite knasig. Först gräver hon upp fina gula blommor ur rabatterna. Sen gräver hon igen och sätter ner blommor som inte är gula. Molly hjälpte till och grävde på andra sidan rabatten. Kan väl inte påstå att det var populärt. Härja i trädgården är tydligen enbart tillåtet för tvåbenta.

Cleo smög omkring och tuggade på grönsakerna. Vi såg henne på flera ställen i trädgården men hon var noga med att inte var i närheten av matte.

20170521_133813   20170521_133209    

Cleo smyger för att kunna jobba i lugn och ro

Själv ville jag vila lite och vad passar bättre än att ligga i rabatten nära en clematis. Blommorna jag låg på var små och mjuka. Tror ni att jag fick ligga kvar? Icke. Och vet ni varför? Matte skulle gräva upp det jag låg på! Så onödigt.

20170521_134716    20170521_134717    20170521_134720

Jag sover!  Varför väcker du mig?  OK jag ska flytta mig.

 

Somriga hälsningar från Java.

PS Jag hörde matte säga nåt hemskt till husse igår. ”Java är smutsig. Hon behöver BADA!” DS

 

 


Så var det dags igen!

Säsongens första start för Dirham skedde igår på Åkers kanal. Vår kille verkar vara i bra form och träningen under vintern har tydligen varit rätt. En blandning av långa promenader, löpband och vila har han haft på programmet sedan sista tävlingen i höstas. Fliken Resultat rundbana på första sidan är uppdaterad.

På dagens träning sprang Cooper ett kortlopp i ensamt majestät. Zorro har lekt med trasan på banan.

Dirr Åkers 6 maj

Vinnarfoto från Åkers kanal 2017-05-06

 

 


Hit och dit

I morse var det rörigt. Människorna packade och vi väntade vad som skulle hända. Orättvisorna blev bara värre och värre. Fyra från flocken, Molly, Smulan, Java och Zorro lastades i bilen och Cooper, Cleo, Dirr och jag, Bagheera, fick vara kvar hemma. Helt ensamma. Efter en stund kom Elenor som bor granne med oss. Hon är snäll och mysig så då kändes det genast lite bättre. Hon kom tillbaka en gång till på eftermiddagen och vi fick vara ute i trädgården. Själv låg jag i stolen på verandan och hade det riktigt bra i solen. Ganska sent, i alla fall flera minuter efter vanlig middagstid, kom dom andra hem. När vi ätit middag och varit ute på en kort promenad somnade alla vi med fyra ben. Det tar på krafterna både att vara med på aktiviteter och vara ensamma hemma. Vad rymlingarna hade gjort? Vet inte riktigt men diplom och flera rosetter verkar vara sånt där som kallas utställning. Läs resultat utställning om ni är nyfikna.

Solig puss och kram från Bagheera    

 

 


Tidigare under veckan fick vi ett mail ……

och inte vilket mail som helst utan en hälsning från Corinne och Amanda! Corinne är en av valparna i vår C-kull och det var länge sen vi hörde av varandra.

I stället för att skriva om det som vi fått veta får ni läsa de fina raderna från dem. Amanda är en mycket duktig fotograf och alla kort här nedan har jag fått lov av henne att visa på vår hemsida.

Hejsan här kommer en liten hälsning från Corinne.

Corinne mår bra och är idag sjukdomsfri, tror att sist vi pratade så var prognosen inte så god för Corinne men efter ett foderbyte blev hon helt återställd och är idag pigg och glad. Lite skrot har hon samlat på sig eftersom hon är en liten otursfågel neb ned rätt träning och rehabilitering håller vi den klantiga damen i schack.

Corinne miste hastigt 2015 sin bästis Sheila som hon växte upp med, jättetråkigt men Corinne blev inte ensam allt för länge. Idag lever hon tillsammans med en liten kooikertjej vid namn Fenna som avgudar henne även om unghunden är lite väl vild enligt Corinne.

Corinne är en otroligt klok hund som vet precis hur man ska bete sig och lösa vissa situationer, hon har fullt upp att lära unghunden "vett och etikett" och att man måste ta det lugnt ibland.

Corinne och jag (Amanda) har tagit det lugnt med tävlandet, efter återkommande muskelinflammationer la vi agilitykarriären på hyllan, men vi är inte ledsna över det. Idag tränar Corinne och jag rallylydnad bland annat, Corinne och jag var t.ex. iväg och tävlade på Hundskol-SM förra året i rallylydnad och placerade oss på en 14,e plats av över 100 starter med en godkänd runda.

Vi hoppas komma ut mer på rallylydnadstävlingar denna sommar.

Corinne och jag har även tagit upp träningen med Corinnes stora passion här i livet förutom mat... nosarbete! Förra helgen gjorde Corinne sitt första doftprov i Nosework och gjorde ett jättefint sök på hela 3 sek och gjorde därmed snabbaste söket den dagen. 

Nu ska vi fortsätta med träningen för att kunna tävla vidare. Hoppas allt är bra med er och hundarna.

Corinne 1 

Corinne med sin kompis Fenna

      Corinne 2       Corinne 3

        Corinne 4              Corinne 5

Corinne 6

En liten paus efter roliga aktiviteter!

Tack snälla Amanda för ditt mail och väldigt fina kort!

 

 

 

 

 

 


«april 2019»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930