Mitt första år ….. del 3

 

Varje vecka åkte vi till lekplatsen. Det var ganska långt och bara jag fick åka längst fram i bilen. Dom andra som räknas som vuxna reste bak i bilen i sina burar. När man är liten måste man vara hos sina människor. Jag hade säkerhetsbälte (för hundar) och en mysig filt. Dessutom kunde jag vila hakan på husses armstöd. Allt för att jag skulle trivas. Anade nog att jag så småningom skulle få flytta bak till resten av min flock men just nu var det lönsamt att räknas som liten.

Sommaren gick och det började bli lite kallare igen. En dag skulle vi ha nån ny form av lek på sandbanan. Alla vi som var ”små” skulle springa som vanligt en och en. Vi sprang samma bit på banan och en människa tryckte på en knapp när vi sprang. Det kallas att ta tid. Vet inte vad det betyder men alla vi var tydligen lika duktiga. Dom som var stora fick springa flera tillsammans och det kallades klubbmästerskap. Där var mina brorsor Dirham och Zorro med.  Vet inte riktigt hur det gick men tror att dom hamnade i mitten någonstans. När allt var klart fick vi rosetter och godis. Min första rosett för att jag är bra på att springa! 

         IMG_5869 (2)

                 Här är en del av min kull 

                     Pappa Elmore,  vi bröder Django, Oliwer, jag, Hannes och min mamma Pärlan                      

 IMG_5624 (2)      IMG_5625 (2)

Titta och lär hur det går till när dom stora springar. Oj vad fort det gick. Jag hann inte med!

Nu började det bli höst och det betyder att allt som är roligt tar slut. Nu får man bara skutta och hoppa lite hur som helst och det är inte lika kul som att jaga trasa på banan.

Nu väntar vi på vintern sa människan, alltid denna väntan! Berättar mera om vintern i nästa del!

Puss och kram Koyo


Mitt första år ..... del 2

 

Första natten var en underlig övning. Hon människan hade en madrass på golvet och jag hade en låda vid sidan av. När hon släkt lampan så skulle vi sova.  Jag som inte sovit ensam förut ordnade till det ändå. Jag kröp ner under mattes täcke. Efter en stund lät det pling, pling.  Då var det meningen att vi skulle gå ut. Mitt i natten! Det var dags för mig att kissa. Jag blev kissnödig direkt för det var så kallt. Fort in igen och under täcket. Sen fick vi sova ända till morgonen. Så här höll vi på i flera veckor. Underligt egentligen men tydligen ska man kissa och bajsa ute även om det är kallt.

Dagarna gick och det blev varmare så jag fick vara ute ganska mycket. Här fanns en rolig trädgård där jag lekte med mina trasor. Husse var roligast för han tyckte också om att leka. Vi var ett bra team. Senare under våren blev det ännu roligare för då åkte hela familjen till ett stort lekställe. Där fanns jättemånga som liknade oss. Alla hade sina människor med sig. Vi med fyra ben fick springa på en bana och jaga en trasa. Vi som kallas valpar fick springa en kort bit och dom som kallas vuxna sprang lite olika långt. Det var spännande och roligt både att vara med själv och att titta på alla andra på banan.

IMG_5587 (2)  IMG_5617 (2)

Här leker jag i trädgården och på nästa bild får jag prova på att springa på sandbana.

Fortsättning foljer. Puss och kram från Koyo

 

 

 


Mer än ett år!

 

Tänk att tiden går så fort. Den 22 februari förra året flyttade jag. Jag fick åka bil jättelänge. Längst bak i bilen satt ett monster! En hårig sak som lät och verkade helt livsfarlig. Som tur var fick jag ligga i ena människans knä tillsammans med en mysig filt.

Så kom vi fram till ett hus som tydligen skulle bli mitt nya hem.  Där inne lät det, väldigt mycket. I köket fick jag vara ifred en stund. Utanför en grind var det många som trängdes och ville titta och sniffa på mig. Tre som liknade mig men dom andra två! En lååång sak med öronen rätt upp. Den andra var monstret från bilen som fortsatte att voffa och leva om.

En i taget fick dom hälsa på mig. Först kom den långa. Hon, för det var en tant, var ganska sur och jag tror inte att hon tyckte om mig.  Sen kom dom som likande mig och det var bara lite otäckt. Sen kom han: Monstret. Sniffade och bökade och lät. Till slut fick jag lugn och ro när matte la mig på  en stor mjuk kudde. Jag somnade direkt. 

    IMG_5517      IMG_5541 (2)   

Ett kort på mig när jag är ungefär fem veckor.  Fem veckor senare hos min nya familj.

I morgon eller kanske nån annan dag nästa vecka hjälper matte mig att fortsätta min berättelse.

 Puss och kram från Koyo

 


Träff i solen

 

I söndags skulle det hända nåt kul. Hur jag visst det? Enkelt. När människorna packar kaffekorgen och bara JAG ska följa med är det grejjer på gång.  Mycket riktigt. Vi åkte en kort stund och nästan samtidigt kom en bil som jag kände igen. Det var Christina med min söta tjejkompis Tjafsa. Vi gick till ett stort fält och jag körde en riktig uppvisning. Sprang, hoppade och härjade. Allt för att imponera. Tjafsa brukar inte vara så på  ”g” men den här gången var hon lite mera intresserad. När jag började gräva kom hon fram och sniffade lite. Sen hände nåt konstigt. Hon började skutta omkring. Sprang sakta flera meter. Inte så häftigt men ändå!

Korten visar lite av vår sköna stund i solen. Puss och kram från Rico

IMG_6017 (2)

Hjälp, vad ska han nu hitta på?  

       IMG_6022 (2)   IMG_6026 (2)

          Kolla han flyger!                                            Underlig övning

IMG_6027 (2)       IMG_6028 (2)

Hittar du nåt intressant? Det verkar ganska kul att springa. Måste nog prova 

IMG_6029 (2)       IMG_6031 (2)

Lite skutt och lite skutt till. Det här var ju inte så dumt men nu räcker det.

 


Lurad!

 

Min födelsedag blev väl sådär. Visst, jag fick godis men det fick ju dom andra också. Till middag blev det ändå köttbullar och jag fick många flera än dom andra. Husse fick ju paket men jag fick en annan present nämligen att jag skulle få springa bakom huset och hoppa i potatislandet så mycket jag ville. Matte lovade att jag inte skulle behöva duscha efter utflykten. Nu ska här grävas tänkte jag!!!

Tänk att bli så lurad på sin egen födelsedag! Är det lagligt att göra så mot en liten hund?  Visst, vi kom ner till potatislandet men det var ju massor med snö. Allt var fruset så när jag försökte gräva var det stopp! Inte en enda liten potatis hittade jag. Så klart att jag inte kunde bli smutsig då. Hon människan var inte min favorit just då. För att få någonting gjort då jagade jag Java så mycket jag hann med. Sen skällde jag på grannen och en massa annat som jag vet att matte inte tycker är kul. När vi kom in fick jag gosa med matte i soffan så allt blev ganska bra till slut ändå.

Här är nägra bilder från övningarna i potatislandet. Som vanligt fick jag jag ha sura Java med men det var ok.

Puss och kram från Rico!

 

    IMG_6001 (2)  IMG_6004 (2) 

Nu ska jag gräva!  Men var är potatisarna?

           IMG_6010 (2)  IMG_6007 (2)

Där står hon och glor men det ska jag ändra på!

      IMG_5987 (2)  IMG_5998 (2)

Nu ska det bli åka av!!!

IMG_5995 (2)

Nu har vi jagat färdigt och avslutar med en gemensam runda.

 


Hurra!!!

 

I dag är en mycket speciell dag.  Jag fyller två år!  Kolla korten. Det första när jag är liten togs i mars 2019. Nästa är från sommaren 2020 och det togs av Ulrika, en av mina uppfödare.  Hon fyller också år idag. Det som är riktigt kul är att även min husse fyller år idag så nu blir det fest!!!

Människorna ska tydligen äta tårta men själv vill jag ha köttbullar.

  IMG_5285  Rimbo 4 (2)

Husse har fått paket men jag har inte fått något alls? Inte än i alla fall. Matte har lovat köttbullar men jag hoppas på nåt mer. Återkommer med mera nyheter senare.

Puss och kram Rico

 


Leker själv

Tiden går och det händer inte så mycket. Jo, lite så klart. Jag har träffat Tjafsa igen och det är lite kul att verkligen behöva anstränga sig för att få uppmärksamhet. Här hemma är det alltid någon som hänger på när jag drar igång. Matte säger att jag liknar en Orrtupp som spelar för en höna. Vad menar hon? Har aldrig hört talas om nåt sånt. Jag fick en konstig förklaring att jag skulle likna en fågel. Nu har hon gått över alla gränser. Jag är Rico vallhund. Punkt. Tjafsa var bara lite intresserad så jag hoppas vi ses snart igen. DÅ ska vi leka.

Puss och kram från en snöig Rico    IMG_5459 (2)

 


Jag har varit på träff med en tjej!

 

Hej alla!

Äntligen får jag plats i bloggen.  Flera dagar har gått åt till han med svansen. Dirr alltså. Han mår ganska bra men det gjorde tydligen ganska ont i går när Koyo hoppade upp sängen och lyckades landa på Dirrs svans. Det ska tydligen ta minst sex veckor innan det blir beslut om amputation eller inte. Nog om honom nu.

I söndag förra veckan var jag på utflykt med mina människor. När man får följa med ensam är det antingen nåt riktigt hemskt eller nåt riktigt kul.

Den här gången var det verkligen kul! Vi kom ner till springa fort banan och väntade. Efter en stund kom Christina och människorna pratade och verkade trivas. Enda skillnaden mot vanliga möten var att dom inte kramades. Tydligen var Corona inblandad. Men jag då? Skulle jag bara sitta här? Efter en liten stund såg jag en liten svart typ. Husse öppnade luckan och där var hon! Christinas nya hund som heter Tjafsa. Jag hoppas och skuttade men det tyckte hon inte om utan gömde sig under bordet. Jag fick en åthutning av min människa: Ta det lugnt hon är bara en bebis och vill att du är lite försiktig! Kan man vara bebis när man är så stor? Tydligen. Till slut fick jag henne att springa lite och vi jagade varandra. Människorna fikade och vi fick lufsa omkring som vi ville. Tjafsa och jag har mailat till varandra så vi visste lite om vilka vi var. Det var riktigt kul att äntligen få träffa henne! Hoppas vi ses snart igen!

Puss och kram från Rico

 IMG_5967 (2)    IMG_5979 (2)

Hon var lite försiktig i början men kolla nästa kort. Vilken sötis! Hon ska bara växa i allt skinn. Sen ska hon tydligen bli jättestor men vi kan nog vara kompisar ändå. 

 


Senaste nytt!

 

Det var ju meningen att Rico skulle berätta om sin nya kompis idag men det får vänta.

Igår skulle några av hundarna lägga sig i soffan som vanligt. Dirr hoppade upp som vanligt och skrek till, hoppade snabbt ner och fortsatte att skrika. Svansen var böjd i nittio graders vinkel cirka tio centimeter från spetsen.  Han lugnade sig ganska snabbt och så började jakten på veterinärtid.  Det var helt omöjligt. Strömsholm hade slut på akuttider! Hur kan man ha det?  Till slut hittade jag en tid hos Enköpings Djurklinik. Det visade sig att svansen var bruten! Nu ska Dirren vila och äta piller. Om allt går bra ska det kunna läka men skadan var ganska svår (två kotor som låg lite omlott) så nästa steg är i så fall amputation.

Nu håller vi alla tummar och hoppas på det bästa!

 IMG_4513

En trött kille försöker vila efter ett jobbigt veterinärbesök

 


Underlig typ

 

Ja, så säger hon människan om mig.  Bara för att jag sover eller vilar på lite annorlunda ställen. Varför ska hon lägga sig i allt? Jag har hittat ett ställe där jag får vara ifred och så är det inte mer med det.  Jag går in under bordet i köket och så lägger jag en del av mig på en av stolarna. Sträcker ut frambenen och nosen på nästa stol och låter bakbenen hänga mot golvet. Det är så skönt. Idag vaknade jag av en blixt! Nu var hon i farten med kameran igen. Måste ju få visa hur konstiga saker du gör sa hon. Jag är en snäll, glad och busig typ (tycker jag själv). Kan jag då inte få ha lite egna idéer om var och hur jag ska sova?

Puss till er alla från Koyo

             IMG_5961 (2) Du väckte mig!!! 

 

 Ska försöka somna om.        IMG_5962 (2)

                                                          


Hem till Rimbo

 

För flera veckor sedan var vi till Rimbo. Jag är född på en gård där hos Ulrika och hennes familj. Den här gången stannade vi hos Ulrikas mamma Monne. Dom två har kennel tillsammans.  Först hälsade jag på båda människorna men det tog snabbt slut för då kom flocken! Flera skällande tjejer som började sniffa och ha sig. Jag tyckte det var lite otäckt. Tro inte att det räckte med det. Grinden öppnades igen och där kom en typ som direkt sprang fram till mig. Ingen hyfs där inte. Jag är ju inte feg eller så men det var skönt att sitta bakom min människa när ”den där” var alldeles för närgången. Det är din bror sa matte. Vem bryr sig? Tjejerna var ju lite jobbiga men ganska kul ändå. Ulrika och Monne tyckte att jag var fin! Så fort det är något bra så ska det hända jobbiga saker. Jag lyftes upp på ett bord och så satte Monne och Ulrika igång. Fixade och donade med min päls så jag skulle bli ändå finare. När det hela var över skulle människorna fika och vi fick äntligen vara i fred. Hela besöket avslutades med fotografering. Korten ni ser nedan är tagna av Ulrika Lundh.

Puss och kram från Rico

   

Rimbo 1 (2)   Rimbo 4 (2)

 

 


Hemska huset igen!

I torsdags skulle vi åka till stan. Bara jag skulle följa med så jag anade att det var elände på gång.  Husse fick lyfta in mig i bilen för jag vägrade av princip att hoppa.  Mycket riktigt vi skulle till hemska huset. Där finns det många gulliga människor men en del av dom gör konstiga saker med mig. Linda lyssnade på mitt hjärta och klämde lite här och där på mig. Allt var bra sa hon. Då kan vi gå eller hur men nähä. Sen kom en annan gullig människa som kliade mig i nacken. Efter en kort stund blev jag yr i huvet och la mig ner men upp igen för jag måste ju vara tuff. Ställde mig upp men benen ville inte lyda så det var bara att ge upp och glida ner på golvet. Sen vet jag inte vad som hände men jag vaknade till igen och då var jag fortfarande vinglig men det kändes bättre. Jag hade tydligen blivit röntgad för att kolla att mina ben sitter där dom ska. Har ni hört nåt så dumt. Det kan ju vem som helst se att mina ben sitter där dom ska. Hon människan försökte förklara att det var mina höfter som skulle bedömas. Varför ska allt som har med fyrbenta bedömas? Jag vet i alla fall att jag är både snygg, smart och att benen sitter där dom ska.

Puss och kram från Rico

 

Resultatet HD (höftledsdysplasi) röntgen Rico:  Vänster höft B och höger höft C                    

A=Normal höftled B=Normal höftled C=Lindrig dysplasi D=Måttlig dysplasi E=Höggradig dysplasi 

 


Aktiviteter i skogen

Hej alla!

Här ar det lite si och så. Zorro har ont i magen och får någon konstig mat. Husse säger attt det är ris och fiskbullar och det ska göra att Zorro blir bra. Kan jag inte tro för det luktar blääää.

Nu är det höst säger hon människan.  Undrar vad det är? Nästan alla löv har ramlat från träden och det regnar ofta.  Människorna har mera kläder på sig och även whipparna har kläder på sig ibland. Ser lite fånigt ut men det verkar som dom tycker det är skönt. Själv har jag ”inbyggt” täcke så jag fryser inte i första taget.

En dag efter svampkursen gick vi till skogen. Åhhhh vilka dofter det fanns där! Det där med svamp hade jag överhuvudtaget inte tid med. Men fastän jag inte letade hittade jag svamp ändå men det blev lite fel …….. Jag satte mig en stund och då! Varför sitter du på trattisarna skrek hon. Tänka sig så ilsk hon blev. Hon puttade undan mig och där var en sort som jag inte alls sett förut men ändå grälade hon på mig.  Jag har lärt mig sniffa vanliga kantareller och inget annat. Visst var det orättvist. 

Puss och kram från Rico

 

 


Alingsås 2020-10-04

 
Motståndet var jämnt i Zorros lopp men vår lilla envisa hund gjorde en fantastisk tävling och vann överlägset. Han ledde från start till mål.
Tävlingen avbröts efter lopp 9 på grund av ett kraftigt regn som förstörde underlaget på banan. Dirham skulle ha startat i lopp 10 så han fick inte springa alls.
Info om loppet finns som vanligt under fliken Rundbana resultat

Alingsås 201004 (2)

 

  


SM för veterander

 

I lördags 19 september var det dags för Dirham att starta på rundbanan. På Åkers var det årets SM- lopp för veterander. Dirham startade från box 3. Hans start var tyvärr inte så bra men han kämpade sig till en fjärde plats vilket var helt godkänt i den konkurrensen. Hela resultatet kan du läsa under rubriken Rundbana resultat.


Klubbmästerskap på agendan

 

När matte läser tidningen i sängen efter frukost brukar vi få följa med och mysa. Så blev det inte i söndags. Vi placerades i bilen allihop och så bar det iväg. Vi åkte till Örebro. Där är det ofta mycket folk och hundar men idag var det fler än vanligt. Det var nåt påhitt som hette KM. Vet inte riktigt vad de var men nästan alla långbenta hundar sprang på banan och fick rosetter och godispåse. Vi, dvs Java, Cooper och jag, fick vänta i bilen när det hela höll på. Sen när det var dags för oss att äntligen få komma ut passade jag på. Jag hälsade på alla jag kom åt och fick så mycket gos och mys men någon rosett eller godispåse fick jag inte. Så orättvist kan mitt liv vara ibland. Det blev lite bättre när vi till slut kom hem för då fick vi alla vara med och dela godiset men jag undrar fortfarande över hur vi ska dela rosetterna …….

Funderingar från Rico

 

Örebro 200906 Örebro 200906 Dirr

Hela havet stormar med Zorro och Koyo          Dirren är mycket intresserad av nästa lopp

Båda korten är tagna av Maria Kohlscheen som gett oss lov att publicera bilderna

 


Rapport från flocken

 

Koyo: Blir nio månader just i dag den 11 september

Zorro: Fri från hälta. Testat att springa på banan och allt ser ok ut

Java: gick och la sig som vanligt på söndag kväll. Vaknade på måndagmorgon och gick på tre ben. Verkade inte besvärad när vi gick igenom ben och tass men fortsatte att gå på tre ben hela dagen. Tisdag morgon var hon fyrbent igen! Enligt Stefan på ReDog var det nog en sensträckning i någon tå. Kan komma lika fort som det går över.

Cooper: Var hos Stefan på tisdagen för att kolla ryggen. Han är lite stel men inget alarmerande.  Han äter just nu medicin (inflammationshämmande och smärtlindrande) för ett sår och det kan göra att han rör sig bättre än vanligt. Efter att medicinkuren är slut ska vi tillbaka för att han eventuellt ska få en låg dos av smärtlindrande.

Dirham: Är pigg som vanligt. Ska 19 september starta i loppet SM för veteraner på rundbanan i Åkerberga.

Sist men inte minst ska jag rapportera lite vad som hänt mig, Rico: Tillsammans med matte har jag deltagit i kursen kantarellsök. Tyckte nog att det var ganska knasigt men sniffade på riktigt bra de första gångerna. Sen blev jag lite för intresserad av allt runt omkring. Hur som helst fick vi diplom för vårt deltagande så jag tror att vi lyckades ganska bra. Risken är väl att jag måste sniffa efter svamp nu när vi går i skogen. Hur ska jag hinna med alla andra lukter då?

Hälsningar från flocken genom Rico


Ingen lugn och ro här ………

 

Förra veckan kom det några helt främmande människor. Dom började härja runt i vår trädgård med maskiner som lät. Väldigt mycket lät. Människorna var väldigt intresserade av allt dom främmande höll på med. Det var tydligen helt tillåtet att förstöra vår trädgård. Vi med fyra ben får varken gräva hål eller äta på buskar och träd men nu……. Det här främmande gänget höll på i två dagar och sedan var inget sig likt på marken bakom huset. Ska bli intressant att se vad som ska hända härnäst.

För övrigt har jag och hon människan börjat på kurs. Jag ska lära mig att leta svamp som hon ska plocka. Underliga övningar ska jag utsättas för. Gudrun, hon heter så som bestämmer vad som ska hända, lägger ut konstiga saker på marken. Sen ska jag och matte gå och det är meningen att jag ska sniffa och ”tala om” när jag har hittat svamp. Ordet som matte använder om det här påhittet är ”svamp”.  Första och andra gången gick ganska bra. När jag hittade svampdoft så sa matta braaaaa! och så fick jag en godis. Tredje gången som vi åkte dit började jag fundera över vad vi höll på med. Varför i hela världen ska jag leta när Gudrun har en hel korg med svamp?

Vi har tränat ”svamp” här hemma också men jag kan ju inte säga att det är speciellt kul. Jag har så mycket annat jag behöver utreda och leta efter när vi är ute så hon människan får nog ägna sig åt svampletandet själv i fortsättningen.

 

                                                   Glada hälsningar från en upptagen Rico                                                     1200px-2007-07-14_Cantharellus_cibarius[1]

 


Jag får inte springa!

 

Förra söndagen sprang jag på träning som vanligt. När vi kom hem sa matte med sin mest bestämda röst: Zorro går inte rent på ena frambenet. Husse klämde på mitt ben och det var lite aj närmare tassen men jag visade inte att det gjorde ont. När jag sovit en stund och reste mig gjorde det mycket aj och det såg ju matte förstås. Koppel på! Det blev bättre för varje dag men för säkerhets skull bokades ett besök hos Stefan. Han är egentligen mysig men när han klämmer och känner överallt tycker jag inte om honom. Domen är förfärlig (i alla fall tycker jag det). Koppel under två veckor med promenader på femton minuter flera gånger per dag. Inte nog med det. Jag ska ha en manschett på vänster framben så fort jag går utanför gården. Husse berättade att det fanns en rosa sort men han valde en svart så jag får jag vara tacksam för det.

 dog-on-leash-clip-art-44588

När vi kommer tillbaka hem ska benet kylas av med ispåse och sedan på med manschett en stund igen. Så här ska jag  nu genomlida nästan två veckor till. Det är synd om mig!!!

Kramar från en grinig Zorro

 


En gammal låda ……..

 

kan innehålla många saker. Den jag tog fram idag innehöll fotografier. Av någon underlig anledning fanns det fyrfotingar på nästan alla kort. Under Jörgens och mitt liv tillsammans har det alltid funnits djur. Vårt gemensamma intresse har varit hundrelaterat i olika former. Lydnad, spår, sök, whippet race, utställning, kapplöpning, fjällvandringar och så förstås det viktigaste av allt att jyckarna har varit våra familjemedlemmar.

Många djur har passerat genom vårt hem. Hundflocken har alltid prioriterats före andra aktiviteter. Fjällvandring på sommaren med flocken vilken utlandsresa slår det?

Korten här nere togs på sommaren 1992.

R o O 2 R o O

Kattungen Oscar har nyligen flyttat hem till oss. Oscar såg den stor mjuka hunden som en säker plats i hans nya liv. Robin ser väl inte helt förtjust ut men lilla pälsbollen fick ändå undersöka honom. När Oscar klättrat färdigt somnade han tätt intill sin nyfunna kompis.